Comemorarea Protoiereului Mihail Ceachir la 160 de ani de la naștere

934

În perioada 19 și 27 aprilie au fost organizate ample manifestări comemorative a unui vrednic slujitor al Domnului – Protoiereul Mihail Ceachir (27 aprilie 1861 – 8 septembrie 1938).

Acest slujitor a desfășurat o amplă activitate didactică, editorială și culturală în Basarabia de altădată. Timp de 35 de ani a slujit la capela ”Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, a ocupat diverse funcții administrative în Eparhia Chișinăului. Totodată, având rădăcini găgăuze, în ultimii ani ai vieții s-a preocupat de traducerea scrierilor sacre și istorice în limba poporului său.

Este o personalitate complexă, încât a fost preocupat de teologie, filologie, etnografie și istorie. A susținut și a publicat în periodicele vremii: ”Кишиневские Епархиальные Ведомости”, ”Viața Basarabiei” și ”Luminătorul”. Este considerat un adevărat luminător al Basarabiei și un apostol al poporului găgăuz.

Astfel, începând cu data de 19 aprilie au fost organizate la Comrat Lecturile Ceachiriene, ajunse la cea de-a IX-a ediție.

Conferința a fost binecuvântată de către PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, la care au participat circa 40 de slujitori și cercetători din diverse domenii, care au evocat personalitatea părintelui M. Ceachir și perioada în care a trăit și activat acest neobosit slujitor și cărturar.

Guvernatorul Găgăuziei, dna Irina Vlah, și întreaga adminitrație din regiunea UTA Găgăuzia, s-au implicat activ în desfășurarea mai multor activități consacrate Prot. Mihail Ceachir.

A fost prezentată o expoziție fotografică, la care a lucrat dl Vitalie Boikov, secretar științific al Centrului științific ”M. V. Marunevici”, prezentând din viața și activitatea apostolului găgăuz. Au fost publicate câteva lucrări importante: volumul conferinței Lecturile Ceachiriene și toate publicațiile legate de acest nume în ”Кишиневские Епархиальные Ведомости”, la care au lucrat cercetătorii Ivan Duminica și Vitalie Sârf.

Centrul ”M. V. Marunvecici”, dimpreună cu un grup de slujitori din Comrat, au retipărit Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur în limba găgăuză, o ediție redactată și completată a regretatului părinte M. Ceachir.

Televiziunea locală din Comrat GRT a organizat mai multe emisiuni tematice consacrate dinastiei Cheachir.

Manifestările s-au încheiat la Chișinău, în data de 27 aprilie, la mormântul părintelui din Cimitirul central din capitală, unde a avut loc slujba de pomenire și evocări legate de locul și rostul acestui slujitor în cultura și spiritualitatea națională.

Pr. Octavian Moșin