O întâlnire de suflet cu fotograful Pavel Bălan

1118

O personalitate arhicunoscută în lumea fotografiei autohtone este Pavel Bălan, ajuns la o vârstă patriarhală.

Toată viața a activat în calitate de operator și fotograf. Totodată, fiind aproape de credința noastră creștin-ortodoxă, a căutat să imortalizeze imagini ale icoanelor, troițelor, cărților vechi și altor sfințenii, pe care a reușit să le ”prindă” volens nolens.

Monumentalul album ”Rugă pentru neam (artă moldovenească din veacurile XIV-XX)” a fost prezentat la Biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM în cadrul serilor duhovnicești.

La eveniment au fost prezenți oameni care cunosc și apreciază munca acestui om de artă și cercetător. Printre invitații de onoare au fost prot. Valeriu Potoroacă, paroh al bisericii ”Sf. Pantelimon” din capitală, și profesorul Andrei Dumbrăveanu de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

Fotograful a vorbit despre locașuri sfinte și odoare bisericești din diverse timpuri și locuri, pe care a reușit să le identifice și să le fotografieze. Cele mai reprezentative lucrări sunt realizate pe Sf. Munte și în țări din spațiul ex-sovietic, precum și în arhivele din Sankt-Peterburg și Lvov.

Autorul a descoperit tapiserii și manuscrise medievale moldovenești, pe care le popularizează prin acest album ”Rugă pentru neam”.

Au urmat răspunsuri la întrebările celor prezenți, întrunirea sfârșind cu gândurile autorului: ”Să recuperăm comorile spirituale și culturale ale neamului nostru, care stau ascunse sau departe de țara noastră. Acestea reprezintă vii mărturii ale istoriei și valorilor noastre seculare.”

 

Pr. Octavian Moșin